Żywienie dzieci

 
Wiedząc, że zdrowie dziecka i właściwy rozwój organizmu zależą w dużej mierze od odpowiedniego odżywiania oferujemy posiłki prawidłowo zbilansowane dostosowane do wieku i stanu zdrowia dziecka. Nasz dietetyk we współpracy ze specjalistą zdrowia publicznego przygotowuje diety dla dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, uwzględniając sugestie rodziców czy preferencje narodowościowe.

Menu jest zgodne z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, który jest głównym realizatorem modułu:“Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej POL- HEALTH w ramach finansowanego przez Ministra Zdrowia programu zdrowotnego pt.:“ Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym.” ZP-logo-kwadrat_3

Jesteśmy Partnerem programu ZDROWY PRZEDSZKOLAK, którego celem jest poprawa jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.

Serdecznie zapraszamy do współpracy żłobki, przedszkola oraz szkoły.

Przykładowy jadłospis

poniedziałek
śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi, chleb wieloziarnisty z masłem, serek bieluch naturalnyz prażonymi pestkami dyni i słonecznika, rzodkiewka
obiad: barszcz ukraiński, grillowana pierś kurczaka, ryż brązowy, sałata ze szczypiorkiem, ogórkiem i zielonym sosem (koperek, pietruszka, bazylia, olej rzepakowy, miód)
podwieczorek: jogurt naturalny z owocami, crunchella pszenno ryżowa

wtorek:
śniadanie: kasza jaglana na mleku, kajzerka z masłem, kiełbaska na gorąco, pomidor
obiad: zupa koperkowa z ziemniakami, makaron penne ze szpinakiem i mozzarellą, surówka wielowarzywna
podwieczorek: pieczywo wieloziarniste z masłem, serek twarogowy z miodem, marchewka

środa
śniadanie: płatki owsiane na mleku, grahamka z masłem, pasta jajeczna, sałata, papryka
obiad: zupa pomidorowa z makaronem, gulasz, kasza gryczana, sałatka z buraczków
podwieczorek: owocowa kanapka: chałka z serkiem homogenizowanym (twarożek z jogurtem naturalnym) kiwi, banan, jabłko

czwartek
śniadanie: kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, szynką pieczoną i ogórkiem 
obiad: rosół z makaronem, brokułowe kotleciki z kaszą jaglaną, ziemniaki, duszona marchewka z groszkiem
podwieczorek: sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą, pieczywo żytnie z masłem, kefir     

piątek
śniadanie: jogurt naturalny z musli, pieczywo wieloziarniste z masłem, pasztetem drobiowym, i ogórkiem kiszonym 
obiad: zupa jarzynowa, mintaj pieczony z warzywami, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 
podwieczorek: ciasto z kaszy jaglanej z gruszką, jogurt